17 Temmuz 2013 Çarşamba

Müzedechanga

İnsanların illa bir olay veya bir kutlama için güzel yerlere gitmesine karşıyım.İstanbulda iyi ve kaliteli yemek herkesin peşinde olduğu bir konsept.Bunu deniz manzarası ile birleştiren yerlerden birisi de Changa. Emirgandaki Sabancı müzesinde bulunan Müzedechanga da bir hafta sonunda yemek yedik.Müzedechanga adıyla açık olan mekan pazartesi hariç hergün 10:30-01:00 saatleri arasında hizmet vermekte.Kahvaltı (hafta sonu sadece) öğle ve akşam yemeklerinde herkesi bekliyor.Dışarıda ki köşe masalarda oturmak istiyorsanız rezervasyon yaptırmanızı öneririm.Şansımıza o gün az doluydu ve güzel bir masaya oturduk.


Müzedechanga

Müzedechanga
Müzedechanga manzarası



Sabancı müzesinin en manzaralı yerine kurulmuş olan mekan manzara bakımından da doyurucu bir menü ortaya koyuyor.Karşınızda Hidiv Kasrı Anadolu yakası ve Boğazdan geçen gemiler manzaraya dalıp gitmenize neden olacak.Hemen yanı başınızda bar olması sadece yemek için değil güzel bir akşam buluşması için gidebilir kılıyor.Geçelim neler seçtiğimize

Öncelikle menünün Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinin modern hali  ile kısa ve öz olması hoşuma gitti.Şarap ve içecek menüsü yemek menüsüne göre yeterli.Özellikle şarap menüsünde yerli ve yabancı birçok  marka olması menü-içki uyumunun göz önüne alındığının göstergesi.

İki soğuk ve iki sıcak başlangıç yemeği ile başlandı.Seçtiğimiz yemeklerle uygun olmasından dolayı (ismini hatırlamıyorum) Merlot 2011 yılı rekolteli Şili kırmızı şarabı seçtik.Şili şarabını tercihimiz gene doğru çıkıyor.Bizi hüsrana uğratmıyor.İçimi hoş ve güzeldi.Genel yemeğe uyumu da iyidi.Türk şarapları bence kat etmesi gereken çok yol var.Öncelikli sorunları hemen piyasaya sunulmaları.Eksper değilim ama görüşüm bu yönde.Alıpta içtiklerimden tatmin eden olmadı diyebilirim. 

Müzedechanga

Siparişlerimiz beklerken Changanın kendi yaptığı peynir tam benim sevdiğim türden.Kremamsı yapısıyla ağızda bıraktığı tütsü tadı çok hoş.Zeytinyağı hafif hatta etkisi yok denecek kadar az. Lezetli.

Müzedechanga
Hardal tohumlu enginar ve fasülye

Fasulyeli enginar.Enginar son demde olduğu için hafif kılçıklanmıştı.Ekşiliği tam oranında yemekle dengeliydi.Fasulye ve enginar çok pişirilmemiş italyanların aldante kıvamın dişe gelir sunulmuştu.Masadaki herkesin sevdiği gibi.Üstündeki hardal tohumları güzel bir aroma katmıştı.

Müzedechanga
Fava ve Börülce

Balzamik sirkeyle dekore edilmiş fava ve börülce ne zamandan beri canımız çektiği için sipariş edildi.Fava pürüzsüz yapısı damaklardan midemize akarken.Börülce için fotoğraftan farkettğiniz gibi birazının kılçıkları gözden kaçmış.Fava ve börülce güzel bir ikili olduğu için kılçıklara pek takılmıyoruz.Bitirince sıcak başlangıçlara geçiyoruz.

Müzedechanga
Lor peyniri çam fıstığı ve fesleyenle doldurulmuş kabak çiçeği kızartması

Kabak çiçeğinin içi lor peynir, çam fıstığı ve fesleğen ile doldurulmuş ve kızartılmıştı.Çektirme bir sos yatağında servis edilen bu narin kabak çiçeği yağ çekmemiş kıtır kıtırdı.Enfesti.Ama aynısını sos için söylemiyecem.Arasında tezat bir uçurum vardı.Uyumsuzdu.Ekşili yapışı kabak çiçeğinin içindeki peynirle hiç alakası olmadığı sonucu bütün masada hemfikir olduk.

Müzedechanga
Ahtapot zeytin ezmesi ve kaparili
Ahtapot, zeytin ezmesi ve kapari bir dokunaçta bu kadar dengeli bir lezzet yaratır.Dokunaçların bırakılması bence güzel olmuş.Yumuşacık pişmiş ahtapot.Lezzetiyle damaklarımızı parlattı.

Müzedechanga
İkram

İkinci ikram küçük marul yapraklarının üstünde pancar salatası. Minimalist yapı sergileyen salata oturduğunda bir bağ yeşillik yiyen Türk halkı için komik olsada damağımız temizlemek için ana yemeklerden önce ikram edildi.Servis ediliş tarzı pek hoşumuza gitmediğini söylemeliyim.

Ana yemeklere geçelim mi?

Müzedechanga
Dana bonfile maydonoz saltası eşliğinde

Dana bonfile mükemmel pişmiş. Dışı iyi mühürlenmiş içi pembe ama çiğ ve kanlı değil. Çizgili yumuşacık ve sulu .Kabak çiçeği kızartmasında çektirme sosou burda sulu yatak olarak kullanılmış.Bu yemekte bütünlük sağlıyor.Maydonoz salatası fazla olduğu için yemeğin bütünlüğünü bozduğunu düşünüyorum.

Müzedechanga
Ördek confit
Ördek confit çatalınızı batırdığınız anda lif lif ayrılan ördek yiyenin ağzını sulandırıyor.Bu linkten nasıl ördek confit yapılır bakabilirsiniz. Pilav buharda kıvamından diri pişmiş.Gene dişe çok geliyordu.Bence yeşillikle sunulsa daha iyi olurmuş.Özellikle ördeğin yağlı olduğunu düşünürsek asitli bir salata yanında güzel olabileceğini düşünüyorum.

Müzedechanga
Levrek buğlama pestil ve
Levrek buğlama sunumuyla pişmesiyle ve görünümüyle güzeldi Üstündeki pestil ayrı bir tatlılık katmıştı.Çok baskın değildi.Yeşil sos yatağı itici gibi gelsede balığla güzel bir uyumu vardı.Lezzetli balığın kılçıkları alınmış ve buharda sarma şeklinde pişmişti.

Müzedechanga
Köfte firik pilavı ve ekşi patlıcan

Köfte firik pilavi ve ekşi patlıcan; köfteler sulu ve lezzetliydi.Frik pilavı için çok diri diyebilirim.Bu kadar dişe gelmesi gerekmezdi. Patlıcan garnitürün ekşiliği, çok ekşi olduğundan patlıcan tadını dahi alamaz kılmıştı..Bu yemek için köfte dışında sınıfta kaldı diyebiliriz.

Müzedechanga
lokum

İçilen Türk kahveleriyle ikram olan lokumun  sunumu ayrı bir güzeldi.

Müzedechanga

Gece mekan havası daha bir güzelleşiyor.Havada ay ve yeşilliklerin içinde boğaz ayrı bir oyun sahneliyor sanki.

Müzedechanga

Kapalı mekanda mutfak içerdeki barın arkasına konuşlanmış ve tahta ağırlıklı dekorasyon güzeldi.Işıklandırma romantizme uygun çok loş değil.Karşınızdaki insanın mimikleini rahatça görebilirsiniz.Işıklandırma kafi.Ambiyans hoştu.

Müzedechanga

Sabancı müzesi bahçesi geceleri ayrı bir güzel oluyor.

Emirgan Dolunay ve Boğaz Köprüsü

O günün gecesi dolunay ve boğaz manzarası bir başka.Bu şehri sevmemizin başka nedenlerinden bir tanesi daha karşımızda.

Gelelim notlarımıza bu sefer 10 üzerinden biraz not verelim.Fazla kişinin olmamasından dolayı servisin güzel, ilgili ve güler yüzlü olduğunu söylemeke fayda var.Yoğun sabah kahvaltısında (hafta sonu ) ve öğle yemeklerinde performansın düştüğünü bazı yerlerde okudum.

Ambiyans boğaz, dolunay, yeşillik ve İstanbul silueti olunca on olması gerekirken.Gezi teknelerinden ve uzaklardan gelen angara havaları azcık modunuzu düşürebilir.

Sıcak ve soğuk başlangıçlar 20-40 TL arası, ana yemekleri 30-70  TL arasında.Şarap fiyatları 70-200 arasında. Mekana göre fiyatların makul görünsede yemeklerde bir tık daha üstü beklenti içinde olmamız puanımızı etkiliyor.

Yemekleri arasında eksiklikler var. Menüler yazlık kışlık değişse de sitesini ziyaret ettiğimde eski menüden ufak nüanslarla ayrıldığını görmekteyim.Bu yüzden mutfakta yemekler arasıda garnitür rotasyonlarına gidildiği görülmekte.Bu da uyumsuzlukların ortaya çıkmasına neden oluyor.Yemekler de hep bir küçük hayal kırıklığıyla ayrılmamız gene puanda etkisi oldu.

Yemeklerde müessenin ikramlarını severim hoşuma gider ama Changa'nınki koca tabaktaki 2 marul yaprağı sunumuyla hoşuma gitmedi.

Servis 9/10
Ambiyans 9/10
Fiyat/kalite 7/10
Yemek  7/10

Genel 8/10

Son olarak 4 kişi ortalama kişi başı  kadehte içki dahil 100 lira iken şise alırsanız 125 lira minimum ödemeniz gereken ücret diyerek yazımı burada sonlandırıyorum.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...